Τα πρώτα 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης εκτιμούσε προ ημερών ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα εισρεύσουν κανονικά στη χώρα τα πρώτα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία υπολόγισε σε 2 δισ. ευρώ, όσο είναι το 10% της προβλεπόμενης προκαταβολής από τις δωρεάν επιχορηγήσεις του Ταμείου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν είναι βέβαιο αν και πώς θα μπορέσουν να εγγραφούν τα κονδύλια αυτά στον προϋπολογισμό του 2021, αν και σίγουρα θα δώσουν μια ανάσα, εν μέρει μάλιστα αναδρομική, καθώς θα μπορούν να διατεθούν για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο φέτος.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μία από τις πολλές αβεβαιότητες που δυσκολεύουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Οπως ομολογούν τα στελέχη της, αβεβαιότητα υπάρχει ακόμη και για την έκβαση της φετινής χρονιάς και των αναγκών που θα υπάρξουν τελικά για δαπάνες, δεδομένου ότι η νέα έξαρση του κορωνοϊού δεν αποκλείει ακόμη και νέα lockdowns.

Αυτή τη στιγμή, στο οικονομικό επιτελείο βαδίζουν με το δεδομένο ότι η ύφεση φέτος δεν θα ξεπεράσει, κατά πολύ τουλάχιστον, το δυσμενές σενάριο της κυβέρνησης για 8%, αλλά αναγνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί. Ετσι, περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ, την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, αλλά και πάλι σημειώνουν ότι τίποτα δεν θα έχει κριθεί, αφού οι καλοκαιρινοί μήνες είναι για την ελληνική οικονομία καθοριστικοί λόγω τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, το κλίμα που μεταφέρουν ήταν ότι ο Αύγουστος δεν έστειλε σαφές σήμα. Τα φορολογικά έσοδα πήγαν καλά, όπως σημειώνουν, κινούμενα εντός αναθεωρημένων στόχων. Ωστόσο, στην εστίαση και στον τουρισμό, η κατάσταση ήταν δύσκολη, αλλά και άνιση. Υπήρξαν νησιά όπως η Τζια, η Κύθνος και η Σκύρος που πήγαν πολύ καλά, ίσως επειδή κινούνται με ντόπιο τουρισμό, αλλά υπήρξαν και άλλα με απογοητευτικά αποτελέσματα. Τα εστιατόρια σε ορεινούς προορισμούς είχαν πολύ καλές επιδόσεις, ενώ αντίθετα στο κέντρο της Αθήνας είχαν πρόβλημα. Ακόμη και τα συνοικιακά κομμωτήρια κινήθηκαν πολύ καλύτερα από αυτά του κέντρου, όπως δείχνουν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το τρίτο τρίμηνο, από τα τουριστικά έσοδα των 11 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα χαθούν τα 8 δισ. ευρώ.