Master στο λαϊκισμό

Είναι λαϊκιστής. Και είναι και ακραία λαϊκιστής. Μπορεί να σου μετατρέψει το άσπρο – μαύρο και τανάπαλιν, και την ίδια στιγμή να υποδύεται και τον σοβαρό.

Εγινε πρωθυπουργός επειδή έγινε πρώτα κορυφαίος λαϊκιστής, που έπαιζε τον λαϊκισμό και την υπερβολή στα δάχτυλα, προκειμένου να πείσει όσο περισσότερους μπορούσε. Επεισε κόσμο ότι τα Μνημόνια δεν χρειάζονταν και πως η χώρα είχε απλώς κάτι οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα τα επιλύσει, με τη μαεστρία και την οξυδέρκεια που τον διέκρινε, εκείνος. Βρήκε γονατισμένους από την άγρια μνημονιακή λιτότητα τους Ελληνες και τους παραμύθιασε προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός ότι τα Μνημόνια μας επιβλήθηκαν από τους ξένους επειδή οι ηγέτες της χώρας ήταν γερμανοτσολιάδες, νενέκοι, προσκυνημένοι και απόγονοι του στρατηγού Τσολάκογλου. Και πως είχε τη δύναμη να χτυπάει τα νταούλια να χορεύουν κατά το πώς εκείνος ήθελε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, και ακόμη και θα έσκιζε τα Μνημόνια, με έναν νόμο και ένα άρθρο θα επανέφερε μισθούς και συντάξεις στα προ των Μνημονίων επίπεδα, και άλλα τέτοια ψέματα. Αρχιερέας του ψεύδους και μετρ στην πολιτική απάτη, στο τέλος της ημέρας μάς φόρεσε για ενενήντα χρόνια ένα τρίτο και πιο σκληρό Μνημόνιο. Τώρα, για λόγους άγνωστους, έχει πειστεί ότι επανέρχεται στην εξουσία. Και τα δίνει όλα – αδιαφορώντας για το γεγονός ότι μια φορά την πάτησε ο λαός μαζί του, δεύτερη δεν έχει…

Προς τι όλο αυτό το πρελούδιο;Για να σας αναφέρω ότι έλαμψε χθες στη Βουλή, ο παλιός «καλός», λαϊκιστής, Τσίπρας. Και τα έδωσε όλα – με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει διά χειρός Πέτσα να διαθέσει άλλα δυο εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια προκειμένου να προβληθεί η καμπάνια για τη συνειδητοποίηση του κόσμου απέναντι στην πανδημία. Δύο εκατομμύρια ευρώ, ε; Οχι δισεκατομμύρια. Οπότε θα μπορούσες να πεις, ναι, επηρεάζουν την οικονομία της χώρας. Peanuts, όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο, με οξφορδιανή όπως πάντα προφορά.

Ιδού ένα απόσπασμα μόνο από τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ικανή να σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό (υπενθυμίζω και πάλι ότι θα δοθούν, αν δοθούν τελικά, δύο εκατ. ευρώ, δύο. Μόνο!):

«Την ώρα που η οικονομία καταρρέει. Την ώρα που η πανδημία σάς έχει ξεφύγει και πέφτετε από τη μία αντίφαση στην άλλη. Την ώρα που παρουσιάζεστε ανίκανοι να διαχειριστείτε ακόμη και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στα νησιά του Ιονίου. Την ώρα που η ανασφάλεια κυριεύει την πλειοψηφία των πολιτών και εσείς δεν έχετε δώσει ένα ευρώ να ενισχύσετε τα δημόσια νοσοκομεία, να ενισχύσετε με εκπαιδευτικούς τα δημόσια σχολεία, να ενισχύσετε τις δημόσιες συγκοινωνίες. Τι κάνετε; Δίνετε και άλλα λεφτά στα ΜΜΕ, πάλι χωρίς όρους και κριτήρια για να συνεχίσουν να σας λιβανίζουν».

Τσίπρα εσύ, super star!

(Τον αποθεώνω – είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω…)

*του Γιώργου Παπαχρήστου, από το Στίγμα στα Νέα