Now reading
Η ΝΔ καταγγέλλει “παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου”

Η ΝΔ καταγγέλλει “παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου”

Σφοδρή επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση μετά την «ομπρέλα» του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Πολάκη για την υπόθεση Μανιαδάκη «Έχει να πει κάτι ο Τσίπρας ή έχει αναθέσει την διακυβέρνηση της χώρας στον Παύλο Πολάκη» διερωτάται η Πειραιώς
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τις επισημάνσεις της περί «θεσμικής εκτροπής», η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης έσπευσε να καλύψει τον Παύλο Πολάκη. Η ενέργεια της αυτή ανέβασε ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για πρώτη φορά για παραδικαστικό κύκλωμα που έχει τη βούλα του Μεγάρου Μαξίμου.

Νωρίτερα, ο Μιχάλης Καλογήρου όχι μόνο δεν άφησε την παραμικρή αιχμή σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού για τις αναρτήσεις του σχετικά με την υπόθεση Μανιαδάκη αλλά έσπευσε να επιστρέψει τις κατηγορίες στη Νέα Δημοκρατία ισχυριζόμενος εν πολλοίς ότι η θεσμική εκτροπή επέρχεται όταν οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις επικαλούνται «ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων»!

Η επισήμανση του υπουργού Δικαιοσύνης έδωσε το έναυσμα για έναν γύρο επιθέσεων τόσο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας στους δικαστές όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου στη Νέα Δημοκρατία το οποίο έσπευσε να χαρακτηρίσει τον Μανιαδάκη ως νέο… Χριστοφοράκο που δεν μπόρεσε τελικά να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η πλήρης κάλυψη Πολάκη από την κυβέρνηση έγινε εμφανής και από το κυβερνητικό νον πέιπερ καθώς τόσο ο αναπληρωτής υπουργός όσο και οι κυβερνητικές πηγές κάνουν ευθείες αναφορές στις υποθέσεις της Siemens και τον πρώην ισχυρό άνδρα Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Με όλα αυτά η ουσία των καταγγελιών του Νίκου Μανιαδάκη για το πώς οι εισαγγελείς διαφθοράς τον αντιμετώπιζαν ως προστατευόμενο μάρτυρα και ξαφνικά τον μετέτρεψαν σε κατηγορούμενο και την πρωτοφανή κατηγορία του ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς του ασκούσαν πιέσεις για να κατονομάσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ότι χρηματίστηκαν από την Novartis.

Η «ομπρέλα» του Μαξίμου στον Πολάκη στάθηκε η αφορμή για να μια νέα σφοδρή επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η Πειραιώς με νεότερη ανακοίνωσή της διερωτήθηκε αν επί της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει να πει κάτι ο κ. Τσίπρας ή αν απλώς έχει αναθέσει την διακυβέρνηση της χώρας στον Παύλο Πολάκη». Για πρώτη φορά μάλιστα μιλα για παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή.

Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει την διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;».

Ο Καλογήρου απάντα στους δικαστές για την θεσμική εκτροπή του Πολάκη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου απάντησε στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή με αφορμή της χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλου Πολάκη, ενώ απέδωσε θεσμική εκτροπή σε συγκεκριμένες οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες επικαλούνται «ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων».

Παράλληλα, ο κ. Καλογήρου εμμέσως πλην σαφώς απάντησε σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι τον εγκαλούν γιατί δεν λαμβάνει θέση στις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, επικαλούμενος τον κρίσιμο θεσμικό του ρόλο.

Ειδικότερα, ο κ. Καλογήρου κατ΄ αρχάς αναφέρει ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών» και προσθέτει:

«Είναι εκείνη που μπορεί να εκτιμήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και η μόνη που μπορεί να αξιολογήσει ποιες ενέργειές της εξακολουθούν ή όχι να είναι αναγκαίες και ποιες εξ αυτών συμβάλλουν ή όχι αποτελεσματικά στο ως άνω έργο της, κρίνοντας πάντοτε με βάση το νόμο και τις ειδικές υπό διερεύνηση περιστάσεις, που μόνο η ίδια γνωρίζει».

Είναι αυτονόητο, συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι «οι εξελίξεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ακόμη και όσον αφορά σε εκείνες με μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω του κρίσιμου θεσμικά ρόλου που διατηρεί».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για «θεσμική εκτροπή» ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων» και συνεχίζει:

«Η πολιτική αυτή επιλογή εξυπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων, λειτουργεί παρελκυστικά για τα αποτελέσματα του έργου της Δικαιοσύνης και δημιουργεί σύγχυση με σκοπό την πολιτική συγκάλυψη. Και ασφαλώς η στάση αυτή προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης και κυρίαρχα τη νοημοσύνη των πολιτών».