ΕΝΦΙΑ σε 5 δόσεις

Τέλος Αυγούστου αναμένονται τα εκκαθαριστικά, ενώ  εγκύκλιος από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζει ότι καμία μεταβίβαση δεν είναι δυνατή, εάν δεν έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Η πρώτη από τις πέντε δόσεις πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ δεν αναμένεται αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες μετά το περσινό ψαλίδισμα.

Πλήρης είναι και φέτος η απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, με προϋπόθεση το εισόδημα να είναι μέχρι  9.000 ευρώ και η κατοικία ως 150 τ.μ.

Για τα ημιτελή ακίνητα διατηρείται ο μειωτικός συντελεστής 60% με προϋπόθεση να έχει δηλωθεί στο Ε9 και να μην έχει κλείσει ο φάκελος της οικοδομής.

Για τα κενά διαμερίσματα δεν υπάρχει έκπτωση. Εάν δεν αναφερθεί ότι πρόκειται για ισόγειο χρεώνεται ως ρετιρέ, ενώ εάν υπάρχει αποθήκη σε αγροτεμάχιο και δεν αναφέρεται, ο φόρος πενταπλασιάζεται γιατί χρεώνεται ως αγροικία.

Αν κάποιος πούλησε ακίνητο μετά την 1/1 /2017 έχει υποχρέωση καταβολής και επιβάλλεται επί της περιουσίας που ήταν δηλωμένη στο Ε9 την 1η Ιανουαρίου 2017
Για την έκδοση πιστοποιητικού απαιτούνται και οι εξ’ αδιαιρέτου κληρονόμοι, όλοι όσοι εμφανίζονται ιδιοκτήτες την τελευταία πενταετία
Μέχρι 30/9 είναι η προθεσμία να δηλωθούν οι μηδενικές αλλαγές, χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο
Η νομιμοποίηση επιπλέον τετραγωνικών, ισχύει αναδρομικά με τροποποιητική δήλωση από 1.1.14
Για οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη για απόκτηση η πώληση ακινήτου το περιθώριο δήλωσης είναι αυστηρά για 30 ημέρες από το συμβόλαιο
Δεν περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ