Now reading
Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Αν χρειαστείς κάτι, είμαι εδώ να βοηθήσω

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Αν χρειαστείς κάτι, είμαι εδώ να βοηθήσω

«Εάν χρειαστείς κάτι, να με πάρεις τηλέφωνο. Είμαι εδώ για να βοηθήσω». Με αυτή τη φράση-κλειδί, που υποδηλώνει όχι μόνο το άριστο κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και την κρίσιμη για την Αθήνα, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, «επιστροφή» της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σφράγισε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη διάρκειας μισής ώρας τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης.

Με δεδομένο ότι η επικοινωνία των κ. Μητσοτάκη και Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε την ημέρα της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αναμενόμενα επεκτάθηκε στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κ. Π. Παπαδιόχου για την Καθημερινή, ο πρωθυπουργός φέρεται να σημείωσε πως η δεδηλωμένη βούληση του προέδρου των ΗΠΑ να ηγηθεί της Δύσης στα ζητήματα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου «δένει» με τις αρxές του Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Ομως, στη συζήτηση κυριάρχησε το σήμερα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εμφανίζεται απόλυτα ρεαλιστής αναφορικά με την στάση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερνχογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανταλλαγή απόψεων υπήρξε και για το Κυπριακό, με τον κ. Μπάιντεν να δηλώνει κάθετος στη διαφωνία του με «λύση δύο κρατών», αναφέροντας πως η Ουάσιγκτον θα εργαστεί στην κατεύθυνση της αποτροπής της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, που συμβάλει στην ειρήνη και στην ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στα δυτικά Βαλκάνια, εστιάζοντας στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, ενώ υπογραμμίστηκε τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε σχέση με την ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα, μέρος της συζήτησή αναλώθηκε και στον παράγοντα «Κίνα», ενώ δεν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα προμηθευτεί το σύστημα 5G από την Κίνα, αλλά πρόσθεσε πως η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί. Τέλος, ο κ. Μπάιντεν ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη «πότε θα έλθεις στην Ουάσιγκτον». «Οπότε με καλέσεις», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, με την προοπτική η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί εντός του 2021 να είναι ρεαλιστική, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Επί της ουσίας, το τηλεφώνημα της Πέμπτης, διαμορφώνει μια σταθερά ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας στο ανώτατο επίπεδο, αλλά και την ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά την ηχηρή απουσία της περιόδου Τραμπ. Εξέλιξη σημαντική, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει σε αποσταθεροποιητικές κινήσεις, ή ενέργειες ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν πως το διήμερο της Τετάρτης και της Πέμπτης άφησε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα για τη χώρα και όχι μόνο λόγω της επικοινωνίας Μητσοτάκη-Μπάιντεν, που απασχόλησε και τα διεθνή ΜΜΕ. Όπως αναφέρουν, η άφιξη στην Αθήνα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του πρίγκιπα Καρόλου, του Ρώσου πρωθυπουργού Μ. Μισούστιν και xns Γαλλίδας υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί και οι εκδηλώσεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη «φώτισαν» μια σύγχρονη Ελλάδα που είναι έτοιμη μετά το τέλος της πανδημίας να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά. Προσθέτουν, δε, ότι η σημερινή εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της περασμένης δεκαετίας, όταν είχε αναδειχθεί στο «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης, λόγω του τεράστιου χρέους και των μεγάλων ελλειμμάτων που την οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μάλιστα, σημειώνουν πως στο συγκεκριμένο πεδίο κρίσιμος είναι ο ρόλος του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ακολούθησε εξαρχής μια εξωστρεφή πολιτική συνδυασμένη με μεταρρυθμίσει που έπεισαν τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα ακολουθεί πλέον μια διαφορετική πορεία.